WELCOME TO THE LANGLEY ACADEMY PRIMARY

Site Development

 

Building Design

The Langley Academy Primary is designed to complement the existing academy building. It’s position has been carefully considered to avoid overshadowing the main view of the existing academy down the drive from Langley Road.

 

The building is composed of a series of rectangular blocks, each with a different function separated by circulation zones. The front block houses the administration and main entrance, the central block is the teaching accommodation and the rear block is the main halls and kitchen spaces.

 

A feature entrance canopy at the front of the building forms a clear entrance point to the building for visitors. Lightweight glazed canopies along the teaching block provided covered external learning spaces for each classroom while avoiding restriction of natural light to the classrooms.


Materials

The Langley Academy Primary school will be in a simple palette of materials; timber cladding, render, aluminium cladding and coloured spandrel panels.

 

The entrance and administration block to the front of the building is designed with vertical Siberian Larch timber cladding. This is to contrast with The Langley Academy (Secondary) building which is clad in horizontal Western Red Cedar. As both buildings were constructed at different times it was impossible to match the existing cladding therefore it was decided to contrast design while keeping a similar external appearance. The entrance canopy is an aluminium cladding.


Coloured spandrel panels will add small areas of colour (taken from the school logo) to refl ect the presence of younger children using this building and to distinguish it from the other buildings on the site.


The main teaching block is in natural render with simple punch windows. All windows are dark grey, similar to the Secondary academy, with matching dark grey rain water pipes and hoppers. The rear block which houses the halls, kitchen and plant area combines render and timber cladding. The South facade of this block, closest to the Secondary academy, has a timber finish while the other side is rendered.


A timber screen to the roof conceals the plant area.